Tentang Kami

Dimiliki oleh Rezzmai Precious Metal Sdn. Bhd. (1323822-W)

Rezzmai Gold ditubuhkan untuk memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan kami untuk perkhidmatan utama kami iaitu pembelian ‘Surat Pajak’ emas dan juga membeli emas terpakai.

Apa yang istimewa dengan Rezzmai Gold Shop :

 • Tiada caj atau harga tersembuyi
 • Layanan staff terbaik
 • Servis yang bermutu tinggi

Cover Kawasan :

 • Kuala Lumpur
 • Selangor
 • Seremban
 • Melaka
 • Batu Bahat
 • Johor Bahru
 • Ipoh
 • Kota Bharu

Industri Emas dan Pajak Gadai

Dari kaca mata kami

Secara umumnya, emas merupakan aset dimana nilainya semakin hari semakin meningkat dan boleh dijual atau digadai di kedai emas dan kedai pajakan berlesen. Situasinya sama dengan pembelian dan pajakan surat pajak. Kedua-dua emas dan surat pajak ini telah dijadikan sebagai aset simpanan berharga dan bernilai. Selalunya, simpanan emas dan surat pajak ini bertujuan untuk dijadikan sebagai modal tebus kecemasan apabila penyimpan tersebut berhadapan dengan masalah kewangan. Ianya berbeza dengan tanah sebagai aset simpanan dimana emas dan surat pajak mudah dipajak dan digadai di kedai pajakan berlesen. Oleh itu, kelebihan utamanya sebagai komoditi adalah ianya mudah untuk dicairkan kepada bentuk tunai atau dijual kepada mana-mana kedai emas berlesen.

                Industri emas dan surat pajak di Malaysia tidak mendapat sambutan yang begitu tinggi oleh kerana keadaan ekonomi yang semakin lama semakin merosot. Bukan itu saja, minat rakyat terhadap pembelian dan simpanan emas itu sendiri semakin berkurang. Seperti yang kita tahu, jumlah pengeluaran mata wang sesebuah negara bergantung kepada rizab emas yang dimiliki. Jika rizab emas semakin rendah, keseluruhan ekonomi kita tak mampu untuk dimajukan sepenuhnya di peringkat global. Sebenarnya, ramai yang tak tahu kelebihan menceburi dalam bidang jual beli emas dan surat pajak yang bukan sahaja menjamin status kewangan mereka malah dapat meningkatkan ekonomi negara secara keseluruhan. Industri emas dan surat pajak di Malaysia terbahagi kepada dua iaitu berasaskan konvensional dan berasaskan shariah.  Oleh itu, berikut kami senaraikan beberapa kelebihan yang anda akan dapat setelah menceburi dalam bidang industri emas dan surat pajak ini.

 • Mudah Dicairkan

Emas dan surat pajak merupakan aset kecil yang boleh dipindah dan mudah untuk dicairkan. Ini akan memudahkan lagi proses penjualan dan pembelian emas. Pencairan mudah komoditi ini membolehkan pemilik aset emas dan surat pajak untuk menukarkan komoditi yang mereka ada kepada tunai tanpa memerlukan proses merumitkan seperti penjualan dan pembelian tanah. Anda boleh jualkan emas  anda pada kedai pajak dan kedai emas berlesen dengan senang.

 • Nilai Tidak Susut

Nilai emas semakin hari semakin meningkat oleh kerana permintaan dan nilainya yang tinggi di seluruh dunia. Jika anda menyimpan emas, anda tak akan rugi kerana nilainya susah untuk turun, malah akan sentiasa meningkat walaupun pada kadar perlahan. Begitu juga dengan surat pajak dimana proses jual belinya hampir sama dengan emas. Anda akan tetap mendapat keuntungan apabila anda menyimpan dan menjual emas dan surat pajak pada masa hadapan oleh kerana nilainya yang semakin meningkat setiap tahun.

 • Tak Perlu Cari Pelanggan

Nilai emas itu sendiri sudahpun diketahui ramai orang. Disebabkan oleh itu, ramai orang masih membeli emas bagi tujuan simpanan. Begitu juga dengan surat pajak. Jika anda mempunyai modal untuk menjual dan membeli semula emas tersebut, keuntungan tetap akan berpihak kepada anda disebabkan oleh nilai emas yang tidak susut.

 • Simpanan Untuk Jangka Masa Panjang Juga Berikan Keuntungan

Seperti yang telah dikatakan di atas, nilai emas semakin meningkat setiap tahun. Jika anda membelinya bagi tujuan simpanan jangka masa panjang, anda juga akan peroleh keuntungan kerana anda dapat jual semula emas tersebut mengikut harga masa akan datang dimana ianya akan lebih tinggi daripada harga sekarang. Jadi, anda tetap akan mendapat keuntungan sama ada anda simpan atau jual emas yang anda miliki.

 • Dapat Dijadikan Sebagai Wang Kecemasan

Oleh kerana emas boleh dijual dengan mudah, anda dapat menyimpannya untuk jangka masa panjang dan tak risau apabila anda hendak cairkannya jika anda berhadapan dengan masalah kewangan yang teruk. Ia dapat menjamin penyelesaian kewangan anda dimana emas dijadikan sebagai aset kecemasan ketika anda berhadapan dengan satu krisis kewangan yang tak diingini.

Kesimpulan

Penceburan dalam industri emas dan surat pajak dalam kalangan penduduk Malaysia sekarang kurang mendapat perhatian tinggi. Salah satu faktor kepada penurunan minat terhadap kedua-dua industri ini adalah kerana kemelesetan ekonomi yang dihadapi oleh negara ini. Bukan itu saja, kurangnya ilmu berkenaan keuntungan dalam menceburi dalam industri ini juga menjadi faktor kenapa industri emas dan surat pajak semakin berkurangan. Terdapat banyak lagi kelebihan yang anda boleh dapat jika memasuki industri emas dan surat pajak dan ianya tak terhad kepada kelebihan di atas sahaja. Anda boleh lakukan kajian mendalam tentang kedua-dua industri ini bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas dan tepat lagi sebelum anda mulakan kerjaya anda dalam industri emas dan surat pajak.

Phone

Click to call :

017 6800 665

017 680 3903

017 680 4373

012 680 2464

Call
Monday – Saturday

03 78729537 (Office Hours)

Address

Petaling Jaya (HQ)
No. 633B Tingkat 2, Jalan SS 9A/1,
Sungai Way, Petaling Jaya, Selangor.
Branch :
Seremban
Melaka
Johor Bahru
Batu Pahat
 Ipoh
Kota Bharu